Kopaonik.

Ski centar

Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i jedan od najpopularnijih u ovom delu Evrope. Poseduje neverovatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih i oko 160 dana pod snežnim pokrivačem tokom godine.

Vrhunski uređeni tereni skijaškog centra Kopaonik, kao i snowboard park koji opremljen po najvišim standardima, pružaju neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do profesionalnih skijaša, kao i snowboarderima, zaljubljenicima u noćno skijanje i skijaško trčanje. Skijaški centar Kopaonik prostire se na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja u samom centru skijališta osvetljena je staza “Malo Jezero”. Osim toga, za najmlađe skijaše i sve druge početnike, koji prave svoje prve skijaške korake, postoji obezbeđen prostor „ski vrtića“ sa pokretnom trakom i karusel koja olakšava da se ovlada osnovnim skijaškim veštinama.

Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97 posto skijališta. Ovim sistemom pokrivene su staze: Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman i pripadajući ski putevi, kao i skijalište na Gobelji. Zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje sezona skijanja traje duže, a skijaši, kako početnici tako i oni malo zahtevniji mogu biti sigurni da će tokom sezone moći da uživaju u odlično pripremljenim stazama.


Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 34.000 skijaša na sat.

Ovaj sistem čini tri šestosedne žičare, 4 isklopive četvorosedne, tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, dve dvosede žičare, dva vučna ski lifta “sidro” i osam ski liftova "tanjir", kao i tri vezna ski lifta.

Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ tokom čitave zimske sezone ali i u toku leta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju centar i bave se brojnim drugim aktivnostima koje ski centar Kopaonik omogućava.

Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar Kopaonik poseduje i uređen snow park, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera. U ski centru Kopaonik, na Gobelji, urađena je staza za slobodnu vožnju.


  • Najviši vrh – Pančićev vrh, 2017 m n.v.
  • Ukupna dužina staza za alpsko i nordijsko skijanje 62 km
  • Snowboard park sa stazom ukupne dužine 450 m
  • 21 plava staza, 9 crvenih staza, 6 crnih staza
  • Broj ski žičara i ski liftova – 24, uključujući dečiji ski vrtić (12 žičara i 12 ski liftova)
  • Ukupan kapacitet žičara – preko 32.000 skijaša/sat, maksimalna visinska razlika – 512 m
  • Najduža staza – 3,5 km- Bela Reka, dužina osvetljene staze za noćno skijanje Malo jezero – 450 m
  • Tri staze po FIS standardu za slalom: veleslalom, super veleslalom i spust

Neka vam boravak u našim hotelima i apartmanima bude nezaboravan! Rezerviši